Novosti

Održana provjera veze – 29.12. u 12:19

Održana je provjera veze povodom druge godišnjice razornog potresa u Petrinji i okolici.

U organizaciji Radio klub “Nikola Tesla” Petrinja i SRVKS – Sustav radio veza u kriznim situacijama provjeri veze se odazvao 41 operater. Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali na pozive iz Petrinje prije dvije godine, kad su svi sustavi komunikacije zašutili, radioamateri su pomogli u prijenosu informacija preko simpleksa i dostupnih repetitora. Također zahvala svima na današnjem odazivu da na simboličan način obilježimo ovaj tužni događaj u kojem smo mnogi direktno i indirektno sudjelovali! 73!

29.12. 2022. u 12:19h – PROVJERA VEZE

Prošle su dvije godine od razornog potresa koji je pogodio Petrinju i okolicu. Radio klub “Nikola Tesla” Petrinja u suradnji sa SRVKS – Sustav radio veza u kriznim situacijama će 29.12. 2022. u 12:19h odraditi provjeru veza na DMR-U u grupi 219112 na TS2 ! Čujemo se na frekvenciji 73!

Predstavljanje Radio kluba – “Tominje” 2022. godine

U subotu, 17.12.2022. godine već tradicionalno održana manifestacija Božićnog sajma, Tominje u Petrinji. Ništa spektakularno jer su se i do sada održavale manifestacije sličnog tipa. Međutim na ovogodišnjem „Tominju“ po prvi puta se pojavila i naša udruga tj. Radio klub „Nikola Tesla“ Petrinja.

Željeli smo popularizirati radioamaterizam, elektroniku, elektrotehniku i sve tehnologije uz kojih se veže radioamaterizam. Na našem „štandu“ predstavili smo različite radioamaterske uređaje (radiostanice), stacionarne i prijenosne. Također ste mogli vidjeti nekoliko elektroničkih sklopova, mjerač temperature, astabilni multivibrator, „kojak“ sirenu. Tiskali smo i prigodne deplijane za posjetitelje iz kojih su mogli ukratko saznati o radioamaterizmu, HAM spiritu odnosno o većini stvari koje krase sve radioamatere svijeta.

Iznenadilo nas je koliko je ljudi bilo zainteresirano za radioamaterizam i koliko ih nije znalo da postoji radioamaterski klub u Petrinji. U svakom slučaju ovogodišnje predstavljanje radiokluba „Nikola Tesla“ Petrinja na božićnom sajmu bio je pun pogodak, tim više što smo zainteresirali djecu i druge mlade ljude za naš hobi.

Sked Radio Kluba “Nikola Tesla” Petrinja

Održan je i drugi sked u nizu te smo uz ugodno druženje i planiranje rada kluba održali sada već standardni sastanak subotom.

Javilo nam se 11 radioamatera a voditelj skeda je bio Zoran Babić – 9A6GND.

Prvi sked Radio Kluba “Nikola Tesla” Petrinja

Da bismo revitalizirali klub i pojačali djelovanje, među ostalim aktivnostima, odlučili smo se i na pokretanje skeda kojeg imamo želju redovito održavati u nadi da će prerasti u tradiciju.

Javilo nam se 14 radioamatera a voditelj skeda je bio Zoran Babić – 9A6GND.

Sastanci u radioklubu

U pravilu redoviti sastanci u radioklubu su četvrtkom od 19.00 sati.

Radioamateri uživo

Pogledajte snimku predavanja našeg kolege Igora Videca – 9A6NVI

Predavanje je održano u petak 29.05.2020. u organizaciji RK “Nikola Tesla” Petrinja.

Tema predavanja je DMR (Digital Mobile Radio).
Trajanje predavanja 1h.
Predavač: Igor Videc – 9A6NVI
Snimatelj i montažer: Zoran Dedić – 9A6NDZ

Radioamaterski ispit

Radioklub “Nikola Tesla” organizira radioamaterski ispit za radioamaterskog operatora P kategorije. Ispit će se održati 23. srpnja 2020. godine u 18.00 sati prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja .

DMR – predavanje

U Petrinji u petak 29.05 2020 u 18 sati održat će se predavanje na temu: DMR mreža i korištenje u praksi. Hamnet, izgradnja, korištenje, održavanje, upotreba za DMR povezivanje. Predavanje će se održati u Hrvatskom domu (Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja), Matije Gupca 2 u Petrinji.

Predavač: Igor Videc 9A6NVI
Svi zainteresirani su dobro došli.
Organizator Radio Klub “Nikola Tesla” 9A1PET Petrinja
Predsjednik: 9A3LJ

73

Korona virus

OSTANIMO ODGOVORNI!

Službene stranice Vlade RH glede korona virusa: www.koronavirus.hr

Ako ne možete nabaviti dezificijens napravite ga sami:
Potrebni sastojci:
2/3 čaše medicinskog alkohola (70% alkohol)
1/3 čaše gela aloa vere
5 kapljica esencijalnog ulja po izboru
Način pripreme:
1. Gel aloa vere, koji se može kupiti u svakoj ljekarni za već dvadesetak kuna, pridodajte medicinskom alkoholu, uz dodatak vama najdražeg mirisa esencijalnog ulja.
2. Miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a potom je smjestite u posudice s pumpicom kako bi sredstvo bilo što jednostavnije za korištenje.

Izvor: zadovoljna.hr